Jestem grafikiem komputerowym. Brzmi fajnie, prawda? Siedzisz w ciepłym biurze, popijasz kawę, rysujesz jakieś banery. Rzeczywistość jest jednak taka, że po dziesięciu latach w tym zawodzie masz już dość patrzenia na ekran. Każdy projekt zlewa się w jedną, szarą plamę. Klienci wiecznie zmieniają zdanie, a terminy gonią. Zaczynałem z pasją, teraz to po prostu robota. W zeszłym miesiącu dopadła mnie totalna niemoc twórcza. Siedziałem do trzeciej nad ranem, próbując wykończyć layout sklepu internetowego, i czułem, jakbym wbijał sobie szpilkę w oko. Włączam Netflixa – nudne. Instagram – znajomi pokazują tylko idealne życie. Sięgnąłem po piwo, ale nawet ono nie smakowało.
Wtedy przypomniałem sobie o starym koncie. Kiedyś, z nudów, zarejestrowałem się na stronie pewnego kasyna. Nie grałem poważnie, ot, kilka euro na automaty. Hasło zapisałem w notatniku, a samą kartę schowałem głęboko w szufladzie. Myślałem, że to przeżytek. Ale tamtej nocy, zamiast scrollować bez celu, pomyślałem: a czemu nie? Znalazłem zakładkę w telefonie. Strona wyglądała znajomo, ale odświeżona. Wszedłem na vavada com pl i od razu poczułem znajomy dreszczyk. Zaległości na koncie? Zero. Postanowiłem doładować symboliczną stówkę. Bez wielkich planów, bez strategii. Miałem ochotę na coś prostego, coś, co odciągnie myśli od pracy.
Zacząłem od gry w książki. To taki automat, gdzie zbierasz symbole i masz szansę na darmowe spiny. Pamiętam, że w pierwszej chwili pomyślałem: ""No dobra, kolejne 20 euro pójdzie w błoto"". Kręciłem bębny, patrzyłem na te kolorowe znaczki. Nagle włączyła się animacja – dostałem 15 darmowych obrotów. Nie zdziwiłem się, często tak bywa, że dostajesz darmowe spiny, a potem wygrywasz grosze. Ale tym razem było inaczej. Podczas tych darmowych obrotów trafiłem mnożnik x3, a potem jeszcze jeden. Kiedy animacja się skończyła, na saldo wpadło 187 euro. W pierwszej chwili pomyślałem, że to pomyłka. Przeliczyłem w głowie: 100 włożyłem, 187 mam. Jestem na plusie. Coś niesamowitego.
Nie skończyłem jednak na tym. Zawsze miałem taką zasadę: jak wygram, to część odkładam, a część dalej kręcę. Tym razem odłożyłem 100 euro, a 87 zostawiłem w grze. I wtedy zaczęła się magia. Zmieniłem tytuł na coś bardziej żywiołowego, coś z owocami i diamentami. Pamiętam, że grałem na minimalnych stawkach, żeby przedłużyć sobie przyjemność. Po kilkunastu spinach znowu trafiłem bonus. Tym razem to była ruletka w automacie – musiałem wybierać między trzema skrzynkami. Wybrałem środkową, a tam mnożnik x5 do wygranej. Saldo skoczyło do 220 euro. Kiedy to zobaczyłem, odsunąłem krzesło od biurka i roześmiałem się głośno. Pies, który spał obok, podniósł łeb i spojrzał na mnie z wyrzutem. ""Stary, jesteś pojebany"" – mówił jego wzrok.
Grałem tak jeszcze z godzinę. Nie próbowałem już szukać wielkich wygranych. Po prostu cieszyłem się chwilą. Czasem stawiałem wyżej, żeby poczuć adrenalinę, ale szybko schodziłem do niższych stawek. Uwielbiam ten moment, kiedy bębny się kręcą, a Ty nie wiesz, co wypadnie. To jak mała niespodzianka. W pewnym momencie miałem już 280 euro. Wypłaciłem na portfel 250, a 30 zostawiłem na ""dalsze eksperymenty"". Te 30 euro przepadło po piętnastu minutach, ale wcale nie było mi przykro. Przecież i tak byłem na gigantycznym plusie.
Najważniejsze jednak nie były pieniądze. Odkryłem coś ważnego. W tamtą noc, zamiast myśleć o projekcie, który wisi nade mną jak katowski miecz, skupiłem się na czymś przyjemnym. To było jak reset dla mózgu. Przestałem się zadręczać, przestałem analizować każdy szczegół. Włączyłem muzykę (coś z lat 80., syntezatory, bas), i po prostu grałem. Kiedy skończyłem, spojrzałem na zegarek – była piąta rano. Czułem się dziwnie odświeżony, jakbym przespał całą noc, chociaż nie spałem. Często słyszę od znajomych, że hazard to zło, że stracisz wszystko. I pewnie mają rację, jeśli nie umiesz przestać. Ale dla mnie to była lekcja. Nauczyłem się, że trzeba traktować to jak rozrywkę, jak kino czy koncert. Nie jak sposób na zarobek. Bo jeśli myślisz ""muszę wygrać"", to przegrasz wszystko.
Od tamtej pory wróciłem na vavada com pl jeszcze kilka razy. Zawsze z małym budżetem. Zawsze z nastawieniem na zabawę. Czasem wygrywam 30 euro, czasem tracę 20. Ale nigdy nie przekraczam granicy. To mój mały rytuał na odstresowanie. Polecam każdemu, kto ma ciężki tydzień, spróbować. Ale z głową. Bo hazard to fajny dodatek do życia, a nie samo życie. Dziś, kiedy piszę ten tekst, mam przed sobą kubek kawy, a na koncie w kasynie leży 15 euro. Może dziś wieczorem coś zakręcę. Albo może nie. Ważne, że to ja decyduję, a nie automaty. I ta świadomość daje mi spokój.
Notatnik z wygranymi i kubek żalu
-
luciennepoor
- Aspirant