Nauka zdalna. Dwa słowa, które na samą myśl przyprawiają mnie o ciśnienie. Moja córka, Zosia, ma piętnaście lat i jest w ósmej klasie. Przed nią egzaminy, a przede mną – walka z jej laptopem. Stary, po kuzynie, działał, ale działał tak, że ładował się dłużej, niż trwała lekcja. W połowie sprawdzianu potrafił się wyłączyć, a Zosia płakała, bo musiała zaczynać od nowa. Obiecałem jej nowy przed egzaminami. Ale nie miałem pieniędzy. Jesteśmy sami – ja, Zosia i pies, którego też trzeba wyżywić. Pracuję na budowie, godziny nieregularne, pensja ledwo starcza na rachunki. Nowy laptop to dla mnie wydatek rzędu dwóch, trzech wypłat.
Był wieczór. Zosia poszła spać wcześniej, zmęczona kolejnym dniem przed ekranem, który migotał i zawieszał się. Siedziałem w kuchni, patrzyłem w ścianę i myślałem, jak to ugryźć. Pożyczyć? Nie mam od kogo. Sprzedać coś? Nie mam nic wartościowego. I wtedy, totalnie z rozpaczy, przypomniałem sobie, co mówił kiedyś szwagier. „Czasem, jak mi brakuje, wrzucę coś w internecie. Nie polecam, ale czasem się udaje”. Wtedy pomyślałem, że to bzdura. Teraz byłem gotów spróbować wszystkiego.
Otworzyłem laptopa. Stary, wolny, ale na tyle sprawny, żeby uruchomić przeglądarkę. Wpisałem w wyszukiwarkę. Nie szukałem długo. Trafiłem na stronę, która wyglądała przyzwoicie. Polskie znaki, przejrzysty układ, żadnych podejrzanych reklam. Zarejestrowałem się, choć ręce mi się lekko trzęsły. Nie wiedziałem, czego się spodziewać. Proces był prosty – email, hasło, potwierdzenie. I nagle stanąłem przed ścianą logowania. Wpisałem swoje dane. System przyjął. vavada pl logowanie – to właśnie zobaczyłem. Zajęło to mniej niż minutę. Byłem w środku.
Nie znałem się na tym zupełnie. Gry były kolorowe, różnorodne, nie wiedziałem, którą wybrać. Postawiłem na prostotę – automat z owocami. Klasyka, bez udziwnień. Wpłaciłem pięćdziesiąt złotych. Tyle, ile kosztuje głupia kolacja na mieście, na którą i tak nie chodziłem. Pomyślałem: „Jak przegram, to trudno. Jak wygram…” Znowu nie dokończyłem myśli.
Postawiłem niskie stawki. Dwa złote za spin. Kręciłem powoli, bez emocji. W tle cisza, tylko Zosia chrapała w pokoju obok. Spin, czekanie, spin. Małe wygrane, małe przegrane. Nic specjalnego. Po godzinie miałem może pięć złotych straty. Nic wielkiego. Znudziło mi się. Zmieniłem automat na inny, bardziej nowoczesny. Zwiększyłem stawkę do pięciu złotych. I wtedy, może przy dziesiątym spinie, coś się zmieniło.
Ekran zamarł. Na sekundę, dwie. Serce mi podskoczyło. Bałem się, że padł internet. Ale po chwili symbole zaczęły tańczyć. Dźwięki wypełniły kuchnię, choć wcześniej je wyłączyłem. Liczby na koncie poszły w górę. Najpierw wolno, potem szybciej. Sto, trzysta, pięćset, tysiąc. Zatrzymały się na tysiącu czterystu złotych. Siedziałem i patrzyłem. Nie wierzyłem. Odświeżyłem stronę. Wszystko się zgadzało. Zrobiłem vavada pl logowanie jeszcze raz, żeby sprawdzić, czy to nie pomyłka. Konto istniało. Pieniądze były.
Nie grałem dalej. Kliknąłem wypłatę. Całość. Potem wyłączyłem laptopa, napiłem się wody. Stałem w kuchni, patrzyłem na drzwi do pokoju Zosi. Ona spała, nie wiedziała, że tata właśnie wygrał więcej, niż zarabia przez miesiąc. Wiedziałem, że to za mało na nowy laptop. Ale to był początek.
Następnego dnia pieniądze były na koncie. Sprawdziłem rano, zanim Zosia wstała. Były. Nie wydałem ich od razu. Postanowiłem spróbować jeszcze raz. Tym razem z głową. Wpłaciłem kolejne pięćdziesiąt. Grałem ostrożnie, bez pośpiechu. Po godzinie miałem sto pięćdziesiąt. Nie dużo, ale więcej niż na początku. I znowu, przy kolejnym spinie, trafiłem. Tym razem mniej – tylko osiemset. Ale razem z poprzednim dniem dało to ponad dwa tysiące.
Wypłaciłem wszystko. Tego samego popołudnia pojechałem do sklepu komputerowego. Kupiłem Zosi laptopa. Nie najdroższego, ale takiego, który działa szybko, nie zawiesza się, nie wyłącza w połowie lekcji. Jasny, z dużym ekranem, lekki. Schowałem go w plecaku. Wieczorem, gdy Zosia wróciła ze szkoły, położyłem go na jej biurku. „Co to?” – zapytała. „Otwórz” – powiedziałem. Gdy zobaczyła, co jest w środku, rzuciła mi się na szyję. Płakała. Ja też, choć się nie przyznam.
Nie powiedziałem jej, skąd wziąłem pieniądze. Powiedziałem, że dostałem premię na budowie. To nie była prawda, ale nie chciałem, żeby wiedziała, że tata siedział wieczorami przed ekranem, kręcąc automaty. Chciałem, żeby była dumna, nie żeby się martwiła.
Minął miesiąc. Zosia przygotowuje się do egzaminów. Nowy laptop działa bez zarzutu. Ona się uśmiecha, ja też. Czasem, gdy mam wolny wieczór, wchodzę na vavada pl logowanie i puszczam kilka spinów. Ale zawsze z małymi kwotami. Zawsze z myślą, że to tylko zabawa. Bo najważniejszą wygraną nie były te pieniądze. Najważniejszy był uśmiech Zosi. I fakt, że od tamtej pory nikt w tym domu nie płacze nad zepsutym sprzętem. Wreszcie mamy spokój. I to jest więcej niż wygrana. To jest dar. Nawet jeśli przyszło przez przypadek. Nawet jeśli przez hazard. Czasem życie daje ci szansę. Ważne, żeby ją wykorzystać. Na coś dobrego. Na coś, co zostaje. Ja wykorzystałem. Na córkę. I to jest największy jackpot, jaki mogłem trafić. Bez spinów, bez automatów. Ale z pomocą jednego wieczoru. I jednej decyzji. Którą podjąłem, bo nie miałem nic do stracenia. A zyskałem wszystko.
Zapisane w chmurze i nowy laptop dla córki
-
luciennepoor
- Débutant