Podróże służbowe to coś, co wielu ludziom wydaje się ekscytujące. Lotniska, hotele, nowe miasta. A rzeczywistość? Rzeczywistość jest taka, że większość czasu spędzasz w identycznych pokojach hotelowych, oglądając sufit i myśląc o tym, że jutro znowu wstaniesz o szóstej, żeby zdążyć na spotkanie. Jestem konsultantem finansowym, więc latanie po Polsce jest częścią mojej pracy. Często bywam w miastach, w których nigdy nie byłem, ale z każdego z nich zapamiętuję głównie lotnisko, taksówkę i recepcję.
Ten konkretny tydzień był wyjątkowo intensywny. Trzy miasta w pięć dni, siedem spotkań z klientami, niezliczone godziny w pociągach i samolotach. W czwartek wieczorem dotarłem do Gdańska. Zameldowałem się w hotelu, wziąłem prysznic, zamówiłem jedzenie do pokoju i usiadłem w fotelu, wpatrując się w telewizor, który nadawał program w języku, którego nie rozumiałem. Czułem się samotny, zmęczony i lekko przygnębiony. Brakowało mi domu, swojej dziewczyny, swojego kota. Nawet własnej kanapy.
Sięgnąłem po laptopa. Miałem jeszcze kilka maili do odpisania, ale nie miałem na to ochoty. Otworzyłem przeglądarkę i zacząłem bezmyślnie surfować. Facebook, LinkedIn, jakieś newsy. Wszystko takie samo, takie przewidywalne. Potrzebowałem czegoś, co wybije mnie z tej monotonii, co sprawi, że na chwilę przestanę być zmęczonym konsultantem w obcym mieście. I wtedy, w jednym z przypadkowych linków, trafiłem na coś, co przykuło moją uwagę.
Strona wyglądała inaczej niż wszystkie, które do tej pory widziałem. Spokojna, elegancka, profesjonalna. Zaintrygował mnie design, czystość interfejsu. Zarejestrowałem się w kilka minut – proces był tak płynny, że nawet nie zauważyłem, kiedy to się stało. Wpłaciłem małą kwotę, taki drobniak, który w moim budżecie nie robił różnicy. Traktowałem to jak formę rozrywki, jak sposób na zabicie czasu w hotelowym pokoju. To było coś, co wyrwało mnie z myślenia o jutrzejszych spotkaniach. To było vavada pl, miejsce, które miało stać się moim małym azylem w tej podróży.
Zacząłem od gry, która wydała mi się najprostsza. Proste zasady, kolorowe symbole, przyjemna muzyka. Kręciłem, klikałem, obserwowałem. I nagle, po kilkunastu minutach, zdałem sobie sprawę, że się uśmiecham. Po raz pierwszy od wielu dni czułem, że coś mnie odpręża. Przestałem myśleć o klientach, o prezentacjach, o jutrzejszym porannym spotkaniu. Byłem tu i teraz, w pełni obecny w tym, co robiłem. To było jak małe okno na świat, w którym nie ma deadline'ów i stresu. Hotelowy pokój przestał być klatką, a stał się miejscem, gdzie mogłem być tylko sobą.
Grałem tak z godzinę. W międzyczasie zamówiłem jeszcze jedną kawę, która przyszła szybko i była zaskakująco dobra. Czułem, jak napięcie całego tygodnia powoli ze mnie schodzi. W pewnym momencie, podczas jednego ze spinów, ekran rozbłysnął feerią barw. Animacja była dłuższa niż zwykle, bardziej spektakularna. Zamarłem, wpatrując się w liczby, które pojawiły się na środku. Kwota, która się wyświetliła, była dla mnie całkowitym zaskoczeniem. Nie była to fortuna, ale była to kwota, która w mojej sytuacji oznaczała, że mogę zrobić coś miłego dla siebie bez wyrzutów sumienia.
Szybko sprawdziłem, jak wygląda proces wypłaty. Byłem ciekaw, czy system jest równie dopracowany jak interfejs. Okazało się, że tak. Wszystko działało sprawnie, bez zbędnych formalności. Wprowadziłem dane, potwierdziłem, a po kilkunastu minutach środki pojawiły się na moim koncie. Profesjonalizm, który zobaczyłem na każdym kroku, tylko utwierdził mnie w przekonaniu, że vavada pl to miejsce, które stawia na wygodę użytkownika.
Następnego dnia obudziłem się z uśmiechem. Spotkanie z klientem poszło znakomicie – byłem bardziej skoncentrowany, bardziej kreatywny, pełen energii. Klient był zachwycony moimi propozycjami, a ja czułem, że ten jeden wieczór, ta przypadkowa decyzja, zmieniła coś w moim podejściu do pracy. Przestałem być tylko zmęczonym konsultantem, który wykonuje swoje obowiązki. Zacząłem dostrzegać przyjemność w małych rzeczach.
Za wygraną kupiłem coś, co zawsze chciałem, ale nigdy nie mogłem się na to zdobyć – porządny zestaw do kawy, który mógłby konkurować z najlepszymi kawiarniami. Gdy wróciłem do domu i pierwszy raz zrobiłem nim kawę, jej aromat wypełnił całe mieszkanie. To był moment, który przypomniał mi, jak ważne są te drobne przyjemności, które sprawiają, że życie staje się lepsze.
Od tamtego dnia zmieniło się moje podejście do podróży służbowych. Przestałem postrzegać je jako przykry obowiązek, a zacząłem widzieć w nich okazję do odkrywania nowych rzeczy. I choć wciąż zdarza mi się nocować w hotelach, wiem, że zawsze mogę znaleźć chwilę dla siebie. To, że vavada pl stało się moim małym azylem, nie znaczy, że spędzam tam każdy wieczór. Ale wiem, że gdy czuję, że zaczyna mnie przytłaczać, mam miejsce, do którego mogę wrócić.
Teraz, gdy wracam myślami do tamtego wieczoru w Gdańsku, czuję wdzięczność. Nie tylko za wygraną, ale za to, że przypomniał mi, jak ważne są chwile, w których możemy być tylko sobą. Że czasem warto zrobić krok w bok, spróbować czegoś nowego, zaryzykować odrobinę. Bo nigdy nie wiesz, co może z tego wyniknąć. A czasem, tak jak w moim przypadku, może wyniknąć coś, co odmieni nie tylko Twój dzień, ale i całe spojrzenie na życie. Każdy zasługuje na chwilę wytchnienia, na moment, w którym może oderwać się od codzienności. Ja swoją znalazłem w najmniej oczekiwanym miejscu. I nie żałuję ani jednej minuty.
Obcy laptop, noc i jedno odkrycie
-
luciennepoor
- Aspirant